Falukorvens vänner

Falukorven är ett svenskt matkulturarv och är sedan 2001 namnskyddat inom EU. Det innebär att falukorven är godkänd som Garanterad Traditionell Specialitet. Falukorvens namn hänger ihop med Falun och koppargruvorna. På 1500-talet användes linor av oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna hämtades i stora konvojer och slaktades vid framkomsten till Falun. Köttet togs om hand och så småningom utvecklades falukorven. Idag innehåller falukorven både nöt och gris. 2010 tog Scans Jägarfalukorv guld eller SM i stora charktävlingen som Kött & Charkföretagen (KCF) anordnar. Jag tycker att falukorven just nu är ”kultifierad” och det med rätta. Det finns ett stort intresse runt tillverkningen. Idag berättade jag om varför falukorven är rund i Rix FM morronzoo. Utbildningsradion vill komma och se Scans tillverkningen i Linköping mm. Alla ni som vill höja falukorven till skyarna kan även ansöka om medlemskap i Falukorvens vänner, som är en ideell förening vars främsta uppgift är att verka för, upplysa om och värna falukorven som en viktig ingrediens i det svenska folkköket.

2 kommentar på “Falukorvens vänner

  1. 2011-04-14, 12:09 av Janne

    Hade ni varit vänner med Falukorven så hade ni kanske tryckt i ordentligt med kött istället för en massa potatismjöl och skräp. Ni på Scan har världens bästa utgångsläge med superprodukter att sälja men ni lyckas förstöra dem på vägen genom att plocka i en massa onödigt socker/tillsatser. Åk till Tyskland och lär er göra riktig korv.

    1. Vi har flera sorters falukorv med varierande kötthalt. En falukorv får inte innehålla mer än 5 % potatismjöl, något som våra korvar naturligtvis inte gör. Det druvsocker som tillsätts i vissa korvar tillsätts som en krydda och i mycket små mängder. Dessutom har vi relativt få tillsatser i våra falukorvar. Förra året blev vår Jägarfalu svensk mästare på kvalitetstävlingen Chark-SM, något vi är väldigt glada över

Kommentera