Förkoka grytkött

Till restauranger och storhushåll tillverkar vi förkokt grytkött (sous vide) med buljong som är smidigt att använda när man kokarstora mängder grytor och soppor. Man kan göra liknande förkokt kött hemma och det är särskilt lämpligt om man kommit över grytkött med ben och vill ta tillvara på så mycket kött som möjligt. Man får utöver ett mört och ätfärdigt kött också en god buljong som man kan använda till andra maträtter.

Gör så här: Lägg ca 1,5 kg kokkött med ben eller ca 1 kg benfritt i en kastrull. Fyll på vatten precis så att det täcker och koka upp. Låt koka ordentligt under lock i ca fem minuter. Sila, häll bort vattnet och skölj köttet hastigt under kranen. På så vis får du bort allt bös som man annars får skumma bort.

Koka upp 2 liter vatten med 1 msk salt. Lägg ner köttet när vattnet kokar och sänk värmen. I det här läget kan man också lägga ner lök och andra grönsaker för att få lite extra smak. Låt sjuda i ca en timme eller tills köttet är mört. Det ska gå lätt att sticka genom med en provsticka. Ta upp köttet, bena ur om det behövs och dela i lagom stora bitar. Sila av buljongen och spara.

Använd buljongen i grytor och soppor istället för annan vätska. Eftersom köttet redan är färdigkokt tillsätts det på slutet av grytkoket och får ligga med de sista 20 minuterna. Köttet och buljongen går utmärkt att spara i frysen för framtida behov.

Kommentera