Mindre vanliga detaljer 8 – tunnbringa lamm

Urbenad tunnbringa av lamm är inget man hittar så lätt men om man lyckas få tag på den är priset lågt och det är en mycket användbar styckdetalj. Om din butik har egen styckning brukar det inte vara några problem att beställa.

Tunnbringan kan fyllas med en färsblandning av gris, lamm eller nöt kryddad efter eget tycke och smak som exempelvis vitlök, rosmarin och rivet citronskal. Bringan rullas sedan ihop och binds upp med steksnöre. Bryn den runt om och baka långsamt i ugn på låg temperatur eller bräsera i vin eller öl. Innertemperaturen bör ligga runt 70°C. Ät bringan varm som en stek eller kyl ner, skiva tunt och ha som kallskuret.

Man kan också rimma bringan och använda på samma sätt som stekfläsk. Det är inget för den som räds lammsmak eftersom saltet förhöjer dessa smaker. Lättast är att torrsalta köttet genom att blanda salt och socker (1 del socker på 10 delar salt) och sedan strö över ett ordentligt lager över och under bringan. Har man flera bitar läggs dessa över varandra med salt och socker mellan. Låt köttet ligga i ungefär ett halvt dygn och häll sedan bort vätska och eventuellt olöst salt och socker. Köttet är väldigt gott att steka och äta som det är men man kan också röka det i exempelvis en aburök. Rökt tunnbringa är gott att ha som smörgåspålägg i matlagning eller varför inte som kallskuret på julbordet.

Kommentera