Julskinka favorit på julbordet

För mig är det självklart att ett julbord ska innehålla julskinka – annars är det inget julbord. Men att äta julskinka på jul är en tradition som uppstod först på 1700-talet. Innan dess så sparades skinkorna till sommaren. Att vi är ett land med traditioner märks vid vår senaste julundersökning då hela 95 % svarade att de äter/serverar julskinka. Dessutom så svarade 78 % att julskinkan tillhör favoriterna på julbordet.

Julskinkorna börjar säljas i butik första advent. Från advent fram till jul äter vi i Sverige ca 1 kilo julskinka per person. Det som är viktigast när man köper en julskinka är att den är svensk svarade 69 %. Vi ser också att intresset har ökat för ekologisk skinka, vilket ligger helt i linje med den eko-trend som är nu. 34 % vill ha ekologisk skinka, och 26 % vill ha en klimatmärkt skinka.  

Vid försäljningen av våra Scan Piggham skinkor ser vi att andelen färdigkokta ökar och vi tror att andelen i år kommer hamna på 51 %.

Berätta gärna för oss vad du vill ha för skinka, vad letar du efter i butiken, liten eller stor, köper du flera små och sprider ätandet under december eller bara en till själva jul? Hur tillagar du julskinkan – har du några goda tips att dela med dig av? Vi är helt enkelt intresserade av att veta allt om vad du tycker om julskinka.

Vår kock Tove har delat med sig av hennes speciella knep för julskinka och griljering.  Mer tips hittar du också på Scans julmarknad.

Kommentera