Kött i öl

Kött och öl passar bra ihop som mat och dryck men också att blanda i matlagning. I klassiska rätter som sjömansbiff och porterstek kokas köttet i öl och resultatet blir en mustig och smakrik buljong. Viktigt är att välja en öl med mycket smak och fyllighet då passar oftast ale, porter och stout bäst. Nu till jul kommer mycket mustig smakrik öl som passar utmärkt att hälla i grytan. Det finns också öl där en del av malten rökts vilket ger ölen en tydlig röksmak. Den passar utmärkt att använda i matlagning och ger grytan eller steken en lite extra röksmak. Nedan följer ett recept inspirerat av porterstek men med rököl, vitlök och chili som extra smaker. Perfekt att värma sig med i vintermörkret.

Mustig stek med rököl, vitlök och chili

4-6 portioner

1 kg lamm- eller nötkött t ex. lägg, bog, stek eller högrev

1 flaska (50 cl) rököl till exempel Aecht Schlenkerla Rauchbier

2 röda chilifrukter

2 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft

2 msk soja

1 köttbuljongtärning

2 kvistar färsk rosmarin

Smör och olja

Salt och peppar

3 msk vetemjöl

2 dl grädde

Kärna ur chilifrukten och hacka grovt. Hacka även vitlök och schalottenlök. Bryn köttet i smör och olja i en gryta tills det fått en fin stekyta. Lyft upp köttet och lägg ner lök, vitlök och chili och fräs tills det mjuknar. Lägg tillbaka köttet, häll över öl och svartvinbärssaft och soja. Lägg i buljongtärningen och rosmarinen. Koka upp och skumma av. Sänk temperaturen och låt sjuda på låg temperatur tills köttet känns mjukt och mört. Är det kött med ben skall köttet lossna lätt från benen. Lyft upp köttet och sila av buljongen. Koka upp buljongen, vispa ut mjölet i lite grädde och blanda ner i buljongen tillsammans med resten av grädden, smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker. Servera köttet och såsen med klassiska stektillbehör som exempelvis ugnsrostad potatis, gelé och kokta grönsaker eller varför inte med en saffransrisotto.

Kommentera