Mindre vanliga detaljer 5 – lammlägg

Lammlägg är en trevlig detalj som oftast hittas till riktigt bra priser ute i butikerna. Bitarna är portionsstora och lättlagade även om det kan ta lite tid. Köttet är mycket smakrikt och blir väldigt saftigt och mört om det får koka långsamt gärna i vin eller en kraftig öl som porter eller en smakrik ale. Köttet går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan bara värma på eller varför inte förkoka och sedan grilla och pensla med glaze? Här följer ett recept på vinbräserat lammlägg. Servera köttet med kokt potatis, ett krämigt potatismos eller bara ett gott bröd.

ca 1 kg lammlägg

2 msk olivolja

2 msk smör

1 palsternacka

1 morot

1 gul lök

1 hel vitlök

2 msk tomatpuré

½ flaska torrt vitt vin

Salt och peppar

2 färska rosmarinkvistar

hackad färsk persilja

Bryn läggen runt om i smör och olja i en gryta, lyft upp och lägg åt sidan. Hacka lök, morot och palsternacka grovt, skala vitlöken. Fräs lök, vitlöksklyftor, morot och palsternacka i grytan, tillsätt vin och tomatpuré, koka upp, salta och peppra. Lägg ner rosmarinkvistarna och läggen i grytan. Ställ in grytan i en 175°C varm ugn eller låt den puttra långsamt på spisen ca 2 timmar. Köttet är färdigt när det lossnar lätt från benet och känns mjukt med en provsticka. Strö över persiljan precis innan servering.

Kommentera