Sänk temperaturen i kyldiskarna

Vi konsumenter uppmanas att hålla +6 grader i våra kylskåp. Men i butikerna ligger de flesta charkprodukter i en +8-gradig temperatur. På Scan har vi en kylkedja genom hela tillverkningen, från slakt, styckning, förädling, paketering till transport, på +4 grader. Ju lägre grader charkvarorna finns i desto längre hållbarhet. I realiteten innebär detta att vi testar våra +4 graders-produkter i en temperatur på +8 grader för att ”bäst-före-datumet” på förpackningarna ska stämma överens med vad butikerna lovar. Det tycker vi är dumt – för vi vet att hållbarheten kan förlängas avsevärt med sänkta grader. Om butikerna bara sänkte från +8 till +6 grader skulle hållbarheten öka mycket. Dessutom blir maten säkrare.

Scan har gjort en stor satsning i Linköping, där har vi byggt vårt NDC (nationellt distributions centrum), d v s ett helautomatiserat höglager där alla våra produkter lagras innan det når butikerna. Vi kallar NDC för Sveriges största kylskåp och det håller en temperatur mellan +2 och +4 grader.

Scan arbetar för en hållbar utveckling och har självklart satt tuffa miljö- och klimatmål. Att sänka kylgrader är ett sätt som skapar bättre klimat och matsäkerhet. Med ökad hållbarhet minskar vi svinnet och spillet genom hela kedjan. Det är bra för framtiden.

3 kommentar på “Sänk temperaturen i kyldiskarna

 1. 2010-11-01, 09:14 av Leif

  Hej, en fundering: Hur definierar ni klimat? På vilket sätt skapar en lägre kyltemperatur ett bättre klimat? Och för vem?

  Mvh
  /Leif

  1. Hej,
   Bra fråga. Enkelt uttryckt: genom lägre temperatur ökar hållbarheten. Med längre hållbarhet minskar svinn. När svinnet minskar blir det mindre avfall och det är bättre ur ett klimatperspektiv.

Kommentera