Flintastekens historia

Flintasteken är en av de mest populära grillprodukterna i Sverige och har blivit lite av en klassiker efter ungefär 30 år i butikerna. Många tror att flintasteken är en produkt på neråtgående men faktum är att det aldrig har sålts så mycket flintastek som nu. Förra året såldes omkring två miljoner flintastekar. Om man räknar med att högsäsongen är juni till augusti betyder det att ca 22000 flintastekar läggs på svenska grillar varje kväll under sommaren.

Flintasteken kom från början från Västervik i slutet på 70-talet och kallades då för rysstek. Steken kom till eftersom man ville få avsättning för skinkor även under sommartid. Skinkan sågades rakt över alla muskler vilket mötte kritik eftersom många ansåg att man skulle stycka anatomiskt och ta tillvara på varje muskel för sig.

Ryssteken blev ingen större hit och var på väg att läggas ner men ett namnbyte inspirerat av familjen Flintstones i början av 80-talet blev succé och försäljningen tog fart. Flintasteken har länge varit den största färdigmarinerade grillprodukten på marknaden men förra året gick faktiskt grillspjutet förbi. Grillspjutet är en marinerad kotlettrad som delats på längden vilket ger en lång filéliknande köttbit.

Kommentera