Kan man frysa våra färska varor?

Kan man frysa våra färska varor och hur länge håller de? Detta är relativt vanliga frågor till oss på matforum. Svaret på den första frågan är ja, så länge varan är färsk och inte redan har varit fryst går det utmärkt. Man bör dock undvika att frysa om produkter om man inte tillagat dem innan. Den andra frågan är lite mer komplicerad. Även om bakterier och liknande inte växer till när livsmedlet är djupfryst sker ändå en viss nedbrytning vilket kan försämra de sensoriska kvaliteterna (smak, lukt, konsistens etc.). Fett härsknar om det kommer i kontakt med syre även i fryst tillstånd vilket gör att fetare livsmedel inte bör förvaras längre än två till tre månader i frys. Man blir inte sjuk om livsmedlet ligger längre men smak och konsistens kan försämras. Charkprodukter bör inte heller ligga längre än ett par månader, magert griskött upp till ett halvår och magert nöt- och lammkött upp till ett år. 

Har du livsmedel som legat längre i frysen ska du inte slänga det. Ta fram, lukta och smaka, du blir inte dålig av det. I höstas tillagade vi i provköket julskinkor som legat i frysen i ett år och vi upplevde i princip ingen smak- eller konsistensförsämring. 

Tips vid infrysning:

* Använd täta förvaringskärl för att undvika att luft kommer i kontakt med livsmedlet.

* Temperaturen skall vara -18°C eller lägre.

* Infrysningen bör ske så snabbt som möjligt för att behålla kvaliteten, upptiningen däremot bör ske långsamt i kylskåp.

Kommentera