Gravad oxfilé

Att grava kött är inte svårt och det blir otroligt gott. Det passar utmärkt som plockmat eller som alternativ till exempelvis lufttorkad skinka eller liknande. Det tar några dagar att grava köttet och Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser kött och fisk som skall gravas så om du börjar nu i helgen är det färdigt till nästa helg. Det är bäst att frysa köttet efter gravningen eftersom det blir lättare att skära tunna skivor när det är halvfryst.

Till 500g oxfilé eller annat mört och magert nötkött.

1dl salt

1dl socker

Ett par matskedar krossad svartpeppar

En kruka av valfri färsk ört (timjan är väldigt gott)

En kruka färsk persilja

Pensla eventuellt den välputsade oxfilén med valfri sprit exempelvis whiskey, cognac eller rom och låt ligga kallt ett par timmar.

Lägg köttet i en plastpåse, strö över socker och salt. Lägg i peppar och färska örter, väl sköljda och grovt hackade. Knyt igen och skaka om påsen så att allt blandar sig. Lägg i kylskåp och grava i två till tre dygn. Vänd påsen ett par gånger om dagen.

Oxfilén ska kännas ganska hård i konsistensen när den är färdig. Plocka ur filén ur påsen och frys in minst tre dygn.

Kryddningen kan givetvis varieras med olika örter och andra kryddor, sockret kan delvis bytas ut mot lika mycket flytande honung om man vill.

Kommentera